Actinidia arguta / Мини киви

Actinidia arguta / Мини киви

  • Наличност: В наличност
  • 6.00 лв.Българско наименование
Мини киви
Латинско наименование
Actinidia arguta
Категория
Широколистно – с опадливи листа
Вид наземна част
Пълзяща лиана
  /  
15 - 20 м.
Слънце,полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти с бели цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив /до -30/
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 15 см. Растенията са в 0.4, 0,8 или 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Подходящо е да се отглежда на различни подпори - беседки, перголи или стабилни телени мрежи.
Описание

Actinidia arguta (Мини-киви) е вид самоопрашващо се киви /еднодомнo, за опрашване и връзване на плод не са нужни две отделни мъжко и женско растения/. Достига височина от 15-25 метра и цъфти с малки ярки бели съцветия в края на пролетта. Естествено разпространенo е в източна Азия и Сибир и е изключително студоустойчивo. Устойчиво на болести. Плододава след втората - третата година. Плодовете, които узряват в края на септември и началото на октомври, са малки (2-3 см дълги и 1,5 см широки), сладки, с лек аромат на лимон, могат да се ядат с кожата. Те съдържат много витамини С, E, B, както и калий, цинк, натрий, пектин и захари. Поради това често са наричани "витаминни бомби". При оптимални условия едно зряло, развито растение може да произведе до 80-100 кг плод на година. Съдържанието на захар е от 18 до 25%. Могат да бъдат консумирани сурови, да се ползват в сладкиши, за приготвяне на сладко, сок, вино и др. Плодовете на кивито са изключително полезни за здравето: имат антиоксидантни свойства и бактериостатични свойства, съдържащият се в плодовете ензим actinidin, заедно с множеството малки семенца и фибри, спомагат храносмилането.

Препоръки за отглеждане
Растението изисква, слънчево или полусенчесто, защитено място и влажни плодородни, добре дренирани почви. Толерантно към различна киселинност на почвата. Мулчирането на корена е важно, за да се избегне дехидратация на горния почвен слой. Резитбата на тази буйна лиана се прави рано пролет или късно есен,тогава когато растението е в покой "не плаче". Подрязвайки го, ние контролираме неговия не малък прираст. При отглеждане за сянка, може леко да се оформи, да се вкара в предварително изградена конструкция. За максимален добив на плод, е необходима сериозна резитба на повечето прирасти от миналата година. Оставят се само свежи, силни и близо до основната лиана добри леторасли. Поради ранния си растеж, страда от късни пролетни слани. При северно изложение, е възможно да пострада младия прираст. При недостиг на вода /засушаване/ плодовете започнат да омекват и окапват от растението.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Actinidia arguta, Мини киви, ПЛОДНИ, УВИВНИ И КАТЕРЛИВИ, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА

Уважаеми клиенти, до месец Март ще изпращаме поръчки от понеделник до сряда!

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.