Albizia julibrissin / Албиция

Albizia julibrissin / Албиция

  • Наличност: В наличност
  • 10.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Албиция, Копринено дърво
Латинско наименование
Albizia julibrissin
Категория
Широколистно дърво – с опадливи листа
Вид наземна част
Дърво
  /  
10-15 м. / 1-3 м.
Слънце
Цвят на листата
Светло зелен
Цъфтят юни - септември с дълбоко розови цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 40 см. Растенията са в 0.6, 1 или 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Използва се за единично и групово засаждане в градината, добре да се съчетава в групи с дървета с колоновидна и пирамидална корона. Отлично медоносно растение с продължителен цъфтеж, с охота се посещава от пчелите за събиране на нектар и прашец.

Описание

Албицията е средно на размер дърво с опадващи листа, с корона с чадъро-образна форма. Разлиства се сравнително късно - в края на Април, когато всички други дървета вече са разлистени. Листата са сложни, двойно перести, дълги до 20 см. Те, както и цветовете притежават способността да се отварят през деня, след изгрев слънце и да се затварят вечер. Цъфти обилно и продължително, започвайки от средата на Юни до Септември-Октомври. Цветовете са дребни, с дълги розови, бели или жълтеникави тичинки, събрани в топчести съцветия. Именно тичинките придават розовия цвят на цветовете. Плодът е плосъка бобова шушулка, съдържаща няколко кафяви семена. През Есента листата се запазват свежи и зелени доста дълго - до края на Ноември или до падането на първия сняг.

Препоръки за отглеждане
Лесен за отглеждане вид. Обича по скоро сух и слънчев климат отколкто обилна поливка. Албицията е светлолюбива и не може да вирее в сянката на други дървета. Не е взискателна към хранителността на почвата и въздушната и почвена влага. Въпреки че понася добре сушата най-добре се развива на по-богати, свежи до влажни почви. Възрастните растения понасят температури до -25 гр., но в млада възраст, в много райони на северна България включително района на София, дръвчетата често измръзват частично след което се възстановяват през пролетта. Има два успешни варианта за презимуване на млади растения в тези райони. При единия се зазимяват с някаква техника младите албиции, при другия – прехвърляте в по-голяма саксия и отглеждате в нея до следващата пролет, като прибирате зимата в маза, закрита тераса, стълбище,... при 0 – 5 градуса.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Albizia julibrissin, Албиция, МЕДОНОСНИ, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.