Здравец / Geranium macrorrhizum

Geranium macrorrhizum / Здравец

  • Наличност: В наличност
  • 3.00 лв.Българско наименование
Обикновен здравец
Латинско наименование
Geranium macrorrhizum
Категория
Mногогодишно растение - вечнозелено
Вид наземна част
Туфа
  /  
6-50 см.
Полусянка, сянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти юни до юли с розови до керемиденочервени цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
10 - 20 см. Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
На много места в градината: в саксии, за алпинеуми, бордюри... Като лечебно растение - коренищата се използват за лечение на стомашни разтройства, както и за компресии, кръвотечения и др. Надземната част на обикновения здравец (листа) се прилагат при високо кръвно налягане. Също така и етеричното масло се използва и в парфюмерията.

Описание

Обикновеният здравец е многогодишно растение от рода Здравец. Стъблото е изправено. Листата са едри (широки 4 - 10 cm), дълбоко нарязани, предимно приосновни, леко лепкави при допир. Те са ароматни, а през есента обикновено добиват жълтеникав или керемиденочервен оттенък. Има дълги, дебели корени, които се разклоняват над повърхността на почвата. Цъфти през юни и юли с розови до карминеночервени цветове. Често цъфти повторно в началото на есента. Чашелистчетата са изправени с червеникав цвят. Венчелистчетата са пурпурночервеникави. Цветовете са събрани по няколко в цветонос. Освен благоухайния аромат, който има Здравец той е известен и с лечебните си качества. Интересното при него, е че както коренището така и листат се използват за медицински цели.

Препоръки за отглеждане
Здравецът е лесно за отглеждане цвете но трябва да знаем, че обича полусенчести места(шарена сянка). Полива се редовно, не се допуска почвата да просъхне. Старите листа и изсъхналите части се премахват, а ако гледате здравеца в сандъче се добавя нова почвена смес. подходящи места за отглеждане са - северен балкон ако го отглеждате в апартамента си, по прохладни кътчета а ако е в двора.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Geranium macrorrhizum, Здравец, ЗА АЛПИНЕУМИ, МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ, ПОЧВОПОКРИВНИ, МЕДОНОСНИ, БИЛКИ

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.