Мента / Mentha

Mentha / Мента

  • Наличност: В наличност
  • 4.00 лв.Българско наименование
Мента
Латинско наименование
Mentha
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
до 70 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти с червеникавовиолетови цветове, събрани в класовидни съцветия
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 или 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
Използва се за чай, като билка, в кулинарията, а някои видове и сортове са подходящи за алкохолни коктейли. В градината почти всички менти могат да се използват за озеленяване на влажни места край водоеми и като почвопокривни растения. Привличат насекоми, медоносни растения.
Народната медицина препоръчва ментата при виене на свят, безсъние, главоболие, меланхолия, епилепсия, апоплексия. Отварата от листата на мента се използва за бани при нервна възбуда, за гаргара при възпаление на венците, зъбобол и лош дъх в устата. Отварата с червено вино (1:10) се прилага при кожни възпаления и сърбеж на кожата. Листата се събират в началото на цъфтежа (през юли – август). Събира се цялата надземна част сутрин рано или вечер и листата веднага се откъсват.
Начин на употреба. Фитотерапията предписва дрогата вътрешно под формата на запрка. Две чаени лъжички мента се заливат с 200 мл. кипяща вода. Оставя се да кисне в продължение на 20 мин. След прецеждане запарката от мента се приема на глътки 3 пъти дневно по 200 мл. 1 час преди хранене.

Описание

Ментата е могогодишно тревисто растение с хоризонтално коренище, от което се развиват по няколко четириръбести и разклонени стъбла, високи до 1 м. Листата са тъмнозелени, с къси дръжки, срещуположни, продълговати, остро назъбени, на върха заострени, покрити с малки власинки. С лупа по долната страна на листата могат да се видят етерично-маслени жлези, които отделят етерично масло. Ментата има дребни червено-виолетови цветчета, събрани в гъсти класовидни съцветия по върховете на стъблото. Плодът се състои от 4 яйцевидни, червено-кафяви орехчета. Ментата е медоносно растение. Цялото растение има приятна миризма и парлив вкус. Всички надземни части на растението съдържат етерично масло с главна съставна част ментол. Има много сортове. Може да бъде агресивна.

Препоръки за отглеждане
Напълно зимоустойчиво растение. Расте на слънчево до полусенчесто място, на свежа и плодородна почва. Безпроблемно може да се отглежда в саксия на терасата.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Мента, Mentha, ПОДПРАВКИ, МЕДОНОСНИ

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.