Paulownia tomentosa / Пауловния Томентоса, Изумруденото дърво

Paulownia tomentosa / Пауловния Томентоса, Изумруденото дърво

  • Наличност: В наличност
  • 4.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Пауловния Томентоса / Изумруденото дърво
Латинско наименование
Paulownia tomentosa
Категория
Широколистно дърво – с опадливи листа
Вид наземна част
Дърв
  /  
15 - 20 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелен
В началото на пролетта - април и май цъфтят с брилянтен бледо виолетов цвят.
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4, 1 или 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно или на гол корен от октомври до март.
Приложение
Пауловнията е най-подходящото бързо растящо дърво за промишлени масиви, опожарени гори, свлачища, укрепване на ерозирали терени, изграждане на ветрозащитни пояси и др. Подходящо е за подобряване и естетизиране на градската жизнена среда, чрез озеленяване и рекултивация на терени, хвостохранилища, сметища и др. Източник е на екологично гориво - производство на пелети или дървесни частици. Подходящо е за ограждане на частни имоти, стадиони, тенис кортове, новопостроени сгради, бензиностанции, хотелски комплекси и вилни селища, детски и спортни площадки...
Красивите цветове на Пауловнията са и медоносни.

Описание

Пауловнията е широколистно, бързорастящо дърво. За 8-9 години дървото достигат до 13-15 м височина, а стъблото - диаметър 30-35 см. Кората на пауловнията е от сиво-кафяв до тъмно кафяв цвят. Тя е тънка, редувана от гладка с леко грапава повърхност. Листата на пауловнията са големи, с овална до широко-сърцевидна форма с размери от 70-80 см. (понякога до 1 метър) в диаметър, приличащи на "слонски уши". Буйни и екзотични листа осигуряващи плътна и прохладна сянка. Младите листа са леко мъхести, както от горната така и от долната страна, а по-старите само отдолу. При младите дървета листата са с дълги дръжки и назъбени краища. Листа на по-старите дървета са по-малки, с гладки или вълнообразни ръбове. Цветовете на пауловнията се появяват преди листата и цъфтежа продължава 6-8 седмици. В началото на пролетта - април и май дърветата цъфтят с брилянтен бледо виолетов цвят, които приличат на каскадните орхидеи и лавандулата. Цветовете са с приятен аромат. Дръвчетата от пауловния в този период са изключително красиви. Плодът на пауловнията е зелена капсула, яйцевидна, заострена 3-4 см дълга и 2.5 см в диаметър.Разделена на четири отделения, които могат да съдържат около 2000 семена. Едно голямо дърво може да произведе до 20 милиона семена на година. Семената са малки, плоски, крилати тежащи около 0,17 мг. Капсулите узряват през есента - септември и октомври, изсъхват, покафеняват и остават прикрепени на дървото през цяла зима.
Пауловнията е едно от най-бързо растящите дръвчета. Тя може да нарасне до 4 метра още на първата година след садене при добро отглеждане! Като зряло дърво достига до 15-20 метра. Диаметърът на ствола може да достигне 1.2 m. С успех може да се отглежда както и в равнини, така и полупланински или планински райони. Практически нищо от дървото пауловния не се изхвърля. Използва се както ствола за дървесина, така и листата и цветовете.
Заради изящният си вид, дървото е подходящо за декорация на паркове дворове и градини.
Красивите цветове са и медоносни. Медът от пауловнията многократно превъзхожда акациевия. Особено полезен е при проблеми с белите дробове, храносмилателната система и горните дихателни пътища. В цветът, прашеца и листата се съдържа високо съдържание на протеин, който е в основата на укрепване и удължаване работоспособноста на мускулите от там се увеличава продължителноста на живота на пчелите двойно, в усилената денонощна лятна кампания! Семействата стават по-силни, пчелите стават по-едри. По време на цъфтежа се натрупва голямо количество прашец. Медът е светъл и много ароматен.
Листата на пауловнията се използват като фураж за животни. Листът съдържа 18-20% протеин и имат високо съдържание на азот. Използва се също и за направата на чай.
Най цената суровина от пауловнията е дървесината. От 1 дърво на 7-8 година може да се добие до 1 м3 дървен материал с много добро качество. Използва се за направата на мебели, врати, корнизи, музикални инструменти, сглобяеми къщи, хартия, венециански щори, платна, биогориво. Използва се още в самолетостроенето, морско строителство, автомобилостроенето и мн.др. Дървесината получена от пауловнията е много лека - почти 1/3 от теглото на дъба и 1/2 от теглото на бор. Здравината и липсата на дефекти я прави предпочитана пред много други. Тя е жилава и устойчива на огъване и усукване. Трудно абсорбира вода - устойчива на гниене. Не се напуква при сушене и пробиване. Притежава много добри топло и шумоизолационни качества. Сушенето на Пауловнията е лесно-за 40-60 дни при обикновенни условия, в пещ за 24 до 48 часа. Не случайно е наречено Дървото на бъдещето!

Препоръки за отглеждане
Идеалните условия за отглеждането му: Добре дренирани песъчливи почви, сравнително богати на хранителни вещества, рН на почвата от 05 до 08, Валежи от 500 мм до 2000 мм, Температури от минус 22–25°С до +45°C, Надморска височина до 1200-1300 метра.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Пауловния Томентоса, Изумруденото дърво, Paulownia tomentosa, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА, МЕДОНОСНИ

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.