Дива лоза / Parthenocissus tricuspidata

Parthenocissus tricuspidata / Дива лоза

  • Наличност: В наличност
  • 5.00 лв.Българско наименование
Дива лоза
Латинско наименование
Parthenocissus tricuspidata
Категория
Широколистно – с опадливи листа
Вид наземна част
Пълзяща лиaна
  /  
3 - 8 м.
Слънце, полусянка, сянка
Цвят на листата
Зелени
Незначителни
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 или 1 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Може да покрива стени и изкуствени или естествени конструкции, беседки, веранди и пр. Може да се ползва като фон и да се засадят пред нея други растения. Ако дворът ни не е много голям, дивата лоза ни позволява да постигнем визуален ефект на обилна зеленина, като ни спестява пространство – насочваме я да покрие вертикалните пространства, а не оскъдните ни хоризонтални.

Описание

Parthenocissus tricuspidata - произхожда от Източна Азия. Представлява увивен храст с гъста корона и къси, силно разклонени прикрепителни коренчета. Листата са с променлива форма - от закръглено-яйцевидни до триделни, грубо назъбени. При разлистването са яркозелени, а през есента златисто-жълти до пурпурно-червени. Листната маса прави плътно покритие. Дребните жълтеникаво-зелени цветчета са събрани в къси странични или връхни гроздчета. Може да се използва в цялата страна за вертикално озеленяване. Добре се прикрепва към вертикалните елементи. Особено декоративни са формите с по-дребни яйцевидни или сложни листа и с тъмнопурпурни листа през цялото лято. Много добре се развива край морския бряг.
Листата на младите растения на 1-2 гонишна възраст се различават от тези на възрастното растение и може лесно да се объркате, че това е друг вид. Чак на третата година придобиват типичния за възрастно растение вид.

Препоръки за отглеждане
Изисква дълбока, влажна и плодородна почва с добри дренажни свойства и по-топли и защитени места. При продължителни студове през зимата под -20 градуса младите клонки частично измръзват. Понася добре както засенчването, така и силното слънчево осветление. Младите новозасадени растения също се нуждаят от лека защита през първата си зима. Възрастните растения са напълно зимоустойчиви.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Parthenocissus tricuspidata, ШИРОКОЛИСТНИ ВЕЧНОЗЕЛЕНИ, УВИВНИ И КАТЕРЛИВИ

Уважаеми клиенти, изпращаме поръчки понеделник до четвъртък. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.