Platanus x acerifolia / Яворолистен чинар

Platanus x acerifolia / Яворолистен чинар

  • Наличност: In Stock
  • 5.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Яворолистен чинар, Хибриден чинар
Латинско наименование
Platanus x acerifolia
Категория
Широколистно дърво – с опадливи листа
Вид наземна част
Дървo
  /  
20-40 / 15 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелен
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 40 см. Растенията са в 0.8 или 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
За единични, групови и алейни засаждания.
Описание

Яворолистният чинар е известен още с названието хибриден чинар. Появява се като кръстоска между западния чинар и източния чинар за първи път в Англия.
Яворолистният чинар е високо бързо растящо широколистно дърво със силно основно стъбло, достига до 40 м височина и диаметър - до 4 м. Короната е много широка, разперена, сводеста, неправилна. Стволът обикновено е прав, много дебел, може да се проследи само до първото разклонение, след което се разделя на няколко много масивни клона. Кората на ствола на чинара се бели лесно на плоски парчета с различна големина и неправилна форма, което придава на дърветата пъстър, люспест вид. Ако кората е много стара, тя не се бели, а се напуква. Листата на яворолистния чинар са последователно разположени, почти толкова широки, колкото и дълги, длановидни, разделени на 3 до 5 дяла, като всеки дял е почти триъгълен. Отгоре са зелени, а отдолу са окосмени, предимно около жилките. Наесен на дълги дръжки могат да се видят плодовете – кълбовидни образувания (топчета). Те са съставени от дребни семена, снабдени с дълги власинки за разпространение чрез вятъра.
С течение на времето яворолистният чинар придобива голяма популярност като декоративно дърво в парковете и по улиците в нашата страна и чужбина. В природата този вид не се среща. Той се култивира в Европа и Северна Америка. Превъзхожда по студоустойчивост и бързина на растежа си изходните два вида – източен и западен чинари.

Препоръки за отглеждане
Толерантен към всички видове почви. Издържа на много сухи, песъчливи почви с ниско съдържание на хранителни вещества. Много адаптивен вид. Може да вирее на сухи почви, ако не са много бедни на хранителни вещества. Предпочита дълбоки, достатъчно влажни, добре дренирани слабо глинести, неутрални до силно алкални почви.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Platanus x acerifolia, Яворолистен чинар, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА

Уважаеми клиенти, в следствие на многото почивни дни логично се е натрупала опашка. Ще е необхоимо малко търпение, стигнем ли до вашата поръчка ще се свържем с вас по телефона. Изпращаме поръчки понеделник до четвъртък. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.